Geluksvogel

Vogels

Vanochtend keek ik uit het slaapkamerraam en zag een roodborstje op de stoep. Hij/zij, verenkleed is uniseks, op zoek naar voedsel, verdween onder een stilstaande auto en kwam er even later gelukkig onder uit. Hij/zij verdween vervolgens uit mijn zicht. Een klein moment dat me verbond met de natuur.

In het bos luister ik om vervolgens te turen tussen de takken op zoek naar de oorsprong van het geluid. Was dat een staartmees?

Een tijdje terug stond ik minutenlang stil met de camera in de aanslag om de nerveus vliegende goudhaantjes te fotograferen. In de lage duintjes bij de pier was dat. Ik ben nog nooit omringd geweest door zoveel, mooie, kleine, zeldzame vogeltjes die zo druk aan het foerageren waren dat ze mij, dat lange, grote ding dat steeds in de weg stond, voor lief namen. Een geweldige ervaring, en één waar ik geheel en al in opging. Achteraf begrijp ik niet goed waarom ik ben blijven staan… zittend of liggend had ik ze beter kunnen observeren en misschien betere foto’s kunnen maken. Nu waren de meesten onscherp. Niet getreurd, volgende keer beter. Want ik ben een echte geluksvogel; ik kan dit nog heel vaak herhalen.

Tip om ook meer vogels te gaan kijken: het boek Fluitend door het leven van Agnes Wené